Ο Φραντσέσκο Μπαζιλικάτα ήταν ο πρώτος άνθρωπος που χαρτογράφησε με ιδιαίτερη κομψότητα και λεπτομέρεια το οροπέδιο του Λασιθίου. Ήταν φημισμένος Ιταλός χαρτογράφος και στρατιωτικός μηχανικός και έζησε κατά το 17ο αιώνα υπηρετώντας τα συμφέροντα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας.

Κατά τη διάρκεια της ζωή του ο Φραντζέσκο Μπαζιλικάτα σχεδίασε δεκάδες χάρτες και έγραψε πολλά χειρόγραφα που αφορούσαν το Βασίλειο της Κάντια. Εικάζεται ότι έφτασε στην Κρήτη γύρω στο 1609, όταν το νησί βρισκόταν ακόμα υπό Ενετική κατοχή. Παρόλο που οι Ενετοί κατακτητές βρίσκονταν εδώ και 4 αιώνες στο νησί, δεν είχε γίνει ποτέ μια σοβαρή χαρτογράφηση των κύριων περιοχών του. Ο Μπαζιλικάτα λοιπόν ξεκίνησε φτιάχνοντας τρεις διαφορετικές σειρές σχεδίων και χαρτών για το νησί. Το σπουδαιότερο έργο του ονομάστηκε Άτλας και χρονολογείται γύρω στο 1618.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των σχεδίων του ήταν ο τρόπος με τον οποίο χειριζόταν τα διάφορα χρώματα, καθώς και τα πανοραμικά σημεία παρατήρησης που χρησιμοποιούσε για το σχεδιασμό της κάθε περιοχής.

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η αναπαράσταση της περιοχής του Λασιθίου με τα όρη και τους ποταμούς του, όπως σχεδιάστηκε από τον Μπαζιλικάτα το 1618.

4c62d9fe0aa34299bc5734696245d9ae2.jpg