Το φαράγγι του Χαυγά είναι το μοναδικό φαράγγι στο οροπέδιο Λασιθίου, και μέσα από αυτό κυλάνε τα νερά του Ξενικού ποταμού ή Χαυγά. Η αφετηρία του βρίσκεται στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου και καταλήγει στο γειτονικό οροπέδιο του Καθαρού.

Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου 4 χιλιομέτρων και αποτελεί ουσιαστικά τον αγωγό παροχέτευσης των υδάτων του Καθαρού προς το οροπέδιο Λασιθίου. Είναι σχετικά ομαλό και προσβάσιμο, μέχρι το σημείο στο οποίο βρίσκεται η πανέμορφη λίμνη του “Νεραϊδοκόλυμπου”. Η λίμνη σχηματίζεται στη βάση ενός μικρού καταρράκτη, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ένας μεγάλος στρογγυλός ογκόλιθος ο οποίος φράζει την πορεία προς το υπόλοιπο φαράγγι. Για να μπορέσει κάποιος να συνεχίσει χρειάζεται πρώτα να κάνει μερικά μέτρα προς τα πίσω, και στη συνέχεια να ακολουθήσει το μονοπάτι Ε4 στα πλάγια του φαραγγιού.

Στις πλαγιές του θα παρατηρήσετε άφθονη βλάστηση κυρίως από σφενδάμια και πρίνους, ενώ το τοπίο είναι πραγματικά παρθένο μιας και είναι λίγοι οι επισκέπτες που το διασχίζουν κάθε χρόνο, καθώς το φαράγγι κατεβάζει πολλά νερά σε περιόδους βροχοπτώσεων.