Ανάμεσα στα γραφικά χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου, πέντε χιλιόμετρα περίπου από τους ξενώνες μας, θα συναντήσετε το μικρό χωριό Λαγού, το οποίο πήρε το όνομά του από τον πρώτο του κάτοικο, τον Θωμά Λαγό.

Το χωριό Λαγού είναι ένα από τα πρώτα μετόχια που κτίστηκαν από του Βενετούς Σύμφωνα με τη παράδοση και τα Βενετσιάνικα αρχεία, δεν υπήρχαν χωριά ή πόλεις στον κάμπο του Λασιθίου μέχρι να κατασκευάσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ υπήρχαν μόνο οικισμοί στα υψίπεδα. Τα περισσότερα από τα σημερινά χωριά στο κάμπο του Λασιθίου χτίστηκαν μετά από τα βενετσιάνικα αντιπλημμυρικά έργα και από τους ίδιους τους κατοίκους. Πολλά από αυτά σήμερα έχουν διαλυθεί ή διατηρούνται ως τοπωνύμια ή έχουν εξελιχθεί σε χωριά.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική φαίνεται σε όλο χωριό, όπως και σε όλα τα χωριά του Οροπεδίου, τα σπίτια είναι κυρίως πετρόχτιστα, χαμηλά και με μικρές αυλές. Περπατώντας στα σοκάκια του χωριού, θα ανακαλύψετε την καθημερινή ζωή των κατοίκων που μένει πιστή στις παραδόσεις. Στο κεντρικό δρόμο του χωριού δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα.