Ο Μαγουλάς είναι ένα μικρό χωριό στο Οροπέδιο Λασιθίου, που βρίσκεται περίπου έξι χιλιόμετρα από τα Βασιλικάτα. Χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Τούμπα Μούτσουνα, είναι το πιο ψηλό χωριό, καθώς το τελευταίο σπίτι βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από τα 900 μέτρα με θέα το λασιθιώτικο κάμπο.

Ένας από τους λόγους που αξίζει να επισκεφτείτε το χωριό είναι η πλούσια βλάστησή του και κυρίως τα δέντρα του.  Καρυδιές, αμυγδαλιές, μηλιές, καστανιές, συκιές, βελανιδιές, απιδιές βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το χωριό, ενώ μικρά άλση είναι εύκολα προσβάσιμα για πεζοπορία. Περπατώντας στα στενά σοκάκια, παρατηρείστε τα πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια με την παλιά τεχνοτροπία που χρονολογούνται σε διάφορες εποχές και σώζονται ακόμα και σήμερα, είτε ολόκληρα είτε σαν ερείπια. Ξεδιψάστε στις δύο πηγές νερού του χωριού που θεωρούνται από πολλούς της πιο αρίστης ποιότητας: τη Μεγάλη Βρύση και τη Βρυσοπούλα.

Το όνομα «Μαγουλάς» πιθανότατα να προέρχεται από το επώνυμο του πρώτου κατοίκου, όπως συνέβαινε σε πολλά χωριά της Κρήτης. Επίσης, υπάρχει η εκδοχή ότι το όνομα προήλθε από την ίδια την τοποθεσία του χωριού, που καλύπτει όλη την πλευρά του λόφου που μοιάζει σαν ανθρώπινο μάγουλο. Πρόσφατα, ανακαλύφθηκαν μινωικοί τάφοι στις παρυφές του χωριού, ενώ υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για την ύπαρξη και άλλων αρχαίων της μινωικής περιόδου μέσα και γύρω από το χωριό.