Η ιερά Μονή Βιδιανής βρίσκεται στη βορειοδυτική μεριά του οροπεδίου Λασιθίου ανάμεσα στα χωριά Κάτω Μετόχι και Πινακιανό. Ιδρύθηκε μετά το έτος 1856 από τον μοναχό Μεθόδιο Περάκη, και κατά τη διάρκεια του σύντομου βίου της γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής.

Η Μονή έχει χτιστεί στο σημείο στο οποίο βρισκόταν προηγουμένως το παλιό μετόχι των Βιδών, στο οποίο κατοικούσαν μέλη της παλιάς αυτής οικογένειας που είχαν έρθει από τον Χάνδακα, ως ενοικιαστές γης. Κατά τη Μάχη του Λασιθίου, το έτος 1867, η Μονή - όπως και τα περισσότερα σπίτια και εκκλησίες του οροπεδίου - πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Με το πέρασμα όμως των χρόνων, η Μονή σιγά σιγά ανακαινίστηκε και ξαναλειτούργησε κανονικά το 1874.

Όταν το έτος 1959 απεβίωσε και ο τελευταίος μοναχός, η Μονή εγκαταλείφθηκε και κύλησε για άλλη μια φορά στην παρακμή. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1981, ο Σύνδεσμος Λασιθιωτών Ηρακλείου αποφάσισε πως το μέρος είχε τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο οποίο θα εκθέτονταν δείγματα πανίδας, χλωρίδας, καθώς και διάφορα πετρώματα από την περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου. Η πρόταση του Συνδέσμου έγινε δεκτή, και παράλληλα αποφασίστηκε και η αναβίωση της Μονής.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, εκτός από πανέμορφα δείγματα της φύσης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και την περίφημη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της Βιδιανής, και τις εικόνες του τέμπλου, οι οποίες δημιουργήθηκαν στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών γύρω στο 1800.