Ο Εκπολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου (ΕΛΣΟΛ) αποτελεί Σωματείο με έδρα τον Άγιο Γεώργιο Οροπεδίου Λασιθίου. Ένας από τους σκοπός λειτουργίας του είναι η διάσωση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Οροπεδίου, σκοπός που επιτυγχάνεται με τη δημιουργία και τη λειτουργία του Μουσείου Αγίου Γεωργίου.

Το Μουσείο Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο χωριό Αγίου Γεωργίου, 2,5 χιλιόμετρα από το κτήμα Vasilikata. Το Μουσείο ουσιαστικά αποτελεί ένα μικρό μουσειακό συγκρότημα, καθώς φιλοξενεί το Κρητικό Λαογραφικό Μουσείο, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Μουσείο Ενθυμημάτων Ελευθερίου Βενιζέλου. Το Κρητικό Λαογραφικό Μουσείο αποτελείται από δύο τμήματα: το Παραδοσιακό Λαογραφικό Μουσείο και το Νεοκλασικό Λαογραφικό Μουσείο. Καθένα από αυτά κατέχει πλήθος εκθεμάτων και τεκμηρίων της ζωής του Οροπεδίου. 

Το Κρητικό Παραδοσιακό Λαογραφικό Μουσείο φιλοξενείται σε ένα χτίσμα του 19ου αιώνα, που αποτελεί ίσως ένα από τα τελευταία διασωθέντα σπίτια του Οροπεδίου. Διατηρώντας την αρχική διαρρύθμιση του σπιτιού και σεβόμενο τα σημάδια του χρόνου, το Μουσείο διαρθρώνεται σε τέσσερις αίθουσες, στα τέσσερα δωμάτια δηλαδή του σπιτιού.

Η Αίθουσα Υποδοχής ή Πόρτεγο αποτελεί το κύριος δωμάτιο και υποδέχεται τον επισκέπτη με αντικείμενα που μαρτυρούν τις καθημερινές ασχολίες της οικογένειας (νοικοκυριό, μαγειρικά σκεύη, αργαλειός, πιατοθήκη, σταμνοστάτη, τζάκι, φούρνος, λήνος, κ.ά.). Μετά το κυρίως δωμάτιο, συναντάμε την αποθήκη με τα διάφορα πιθάρια, στα οποία αποθηκεύονταν τα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Αριστερά από την είσοδο του σπιτιού βρίσκεται ο στάβλος που φιλοξενεί τα ζώα και τα γεωργικά εργαλεία της οικογένειας, ενώ δεξιά υπάρχει η αίθουσα επαγγελμάτων, στην οποία ο επισκέπτης συναντά τα εργαλεία όλων των επαγγελμάτων της εποχής (ξυλουργού, κουρέα, πεταλωτή, καλαθοπλέκτη, κ.ά.). Τέλος, στην αυλή εκτίθενται μερικά παλαιά ειδή άντλησης, της περιοχής του Οροπεδίου Λασιθίου.