Το Μουσείο Ενθυμημάτων του Ελευθέριου Βενιζέλου βρίσκεται σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων από το Κρητικό Παραδοσιακό Λαογραφικό Μουσείο. Ιδρύθηκε το 1996 και αποτελεί το τέταρτο μουσείο του συγκροτήματος του Μουσείου Αγίου Γεωργίου.

Σε ένα ανακαινισμένο πετρόκτιστο κτίριο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον περίτεχνο εξωτερικό διάκοσμο του κτιρίου μαζί με την εκπληκτική θέα προς τον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου. 

Το εσωτερικό του κτιρίου φιλοξενεί μία σημαντική συλλογή προσωπικών αντικειμένων που σηματοδοτούν την πορεία του Έλληνα πολιτικού από τη γέννησή του, την ανάδειξή του σε Πρωθυπουργό έως και το θάνατό του: πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ιστορικά ντοκουμέντα, ιδιόχειρες επιστολές και καρτ ποστάλ με γραμματόσημα, αποκόμματα εφημερίδων και βιβλία, επίσημα έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα που αφορούν τη ζωή και το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ζωγραφικοί πίνακες, υφαντά με τη μορφή του, χρυσά και ασημένια μετάλλια καθώς και τα χρυσά γυαλιά του δημιουργούν ένα σύνολο που ζωντανεύει τη μνήμη του μεγάλου Κρητικού Εθνάρχη.