Το ιστορικό σπήλαιο Δικταίο Άντρο, γνωστό και ως σπήλαιο του Ψυχρού, βρίσκεται σε υψόμετρο 1025 μέτρων, πάνω από το χωριό Ψυχρό. Θεωρείται το πιο σπουδαίο σπήλαιο της αρχαιότητας στην Κρήτη, μέσα στο οποίο, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο θεός Δίας.

Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από τη νεολιθική εποχή (4000 - 3500 π.Χ.) ως καταφύγιο ανθρώπων και ποιμενικών ζώων. Κατά την προανακτορική εποχή (3500 - 2000 π.Χ.) το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ταφής, ενώ από το 2000 π.Χ. - 100 μ.Χ., εξυπηρέτησε ανάγκες λατρείας των θεών και πιο συγκεκριμένα του θεού Δία.

Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν έφεραν στην επιφάνεια ένα χτιστό βωμό, πήλινα αγγεία, χάλκινα ειδώλια σε στάση προσευχής, τράπεζες σπονδών και πολλά ακόμα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

Το σπήλαιο εκτός από την μεγάλη αρχαιολογική του σημασία έχει και μεγάλη αισθητική αξία. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από σταλακτίτες, σταλαγμίτες και όμορφες κολώνες που στολίζουν το σπήλαιο απ' άκρη σ' άκρη. Επειδή το άνοιγμα του Δικταίου είναι μεγάλο, το φώς του ήλιου εισχωρεί μέχρι τον πυθμένα του σπηλαίου, σημείο στο οποίο σχηματίζεται μια μεγάλη αίθουσα με μερικές μικρές λίμνες.

Στο γύρω χώρου του σπηλαίου λειτουργούν διάφορες ταβέρνες στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας, έχοντας για θέα τον υπέροχο κάμπο του οροπεδίου.