Το Οροπέδιο Λασιθίου κρύβει πολλά και ανεξερεύνητα σπήλαια με καταπληκτικά τοπία και σημαντικά μνημεία. Ένα από αυτά είναι το σπήλαιο του Περιστερά, που βρίσκεται κοντά στο Οροπέδιο Λιμνάκαρου, έξι χιλιόμετρα από το κτήμα Vasilikata.

Μέσω της Επαρχιακού Οδούς Λασιθίου – Καστελλίου και φτάνοντας προς τη νότια πλευρά του χωριού Αβρακόντε, συναντάμε το σπήλαιο Περιστέρα. Αν και υπάρχει τεχνητή σκάλα για την πρόσβαση στο εσωτερικό μέρος του σπηλαίου, η περιήγησή του δεν είναι εύκολη λόγω των γιγάντιων βράχων που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του. 

Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην επιφάνεια του, φέρνουν στο φως πληροφορίες σχετικά με τη χρήση που είχε το σπήλαιο του Περιστερά, που αναφέρονται σε ταφικές λειτουργίες. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, φημολογείται ότι το σπήλαιο λειτούργησε και ως κρυψώνα για τους οπλαρχηγούς του Λασιθίου κατά τους κρητικούς αγώνες.

Εκτός από την εξαιρετική γεωφυσική ομορφιά του σπηλαίου με τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες του, εξερευνήστε την γύρω περιοχή και αφουγκραστείτε τους ήχους της φύσης. Εκτός από τα διάφορα ζώα που βρίσκουν καταφύγιο στο σπήλαιο του Περιστερά, μπορεί να ακούσετε από μακριά  και τις συζητήσεις των προστατευόμενων γυπαετών που ζουν στο Οροπέδιο.