Το Τζερμιάδο, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους ξενώνες μας, αποτελεί μία ιδανική επιλογή για την ημερήσιας σας εκδρομή. Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο, μετά το Μαρμακέτο και το Φάσαρλο, σε περίπου τρία χιλιόμετρα, θα συναντήσετε το μεγαλύτερο χωριό του Οροπεδίου Λασιθίου.

Το όνομα «Τζερμιάδο», όπως σχεδόν και όλα τα χωριά του Οροπεδίου, προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους κατά την εποχή της Ενετοκρατίας. Εκείνη την περίοδο, οι Ενετοί έδωσαν σε πρόσφυγες διάφορες εκτάσεις της περιοχής ώστε να αρχίζουν να την καλλιεργούν, μετά τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάστηκαν.

Σε ολόκληρη την περιοχή, έχουν βρεθεί πολλά αγγεία της Μεσομινωϊκής περιόδου, ρωμαϊκά νομίσματα και πολλά ακόμη χάλκινα αντικείμενα. Ο αριθμός των ευρημάτων και η σπουδαιότητά τους φανερώνουν ότι το χωριό είχε κατοικηθεί από τα πρώτα Μινωικά χρόνια. Ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, εξέχουσα θέση έχει το γνωστό σπήλαιο της Τράπεζας (ή Κρόνιον), το οποίο μαζί με το Δικταίον Άντρο στο χωριό Ψυχρό, αποτέλεσαν τους σπουδαιότερους χώρους λατρείας του Δία στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Το χωριό έχει εξελιχθεί σε μια μικρή πόλη, καθώς μπορείτε να βρείτε δημόσιες υπηρεσίες και υποκαταστήματα τραπεζών, καταστήματα πρώτων ειδών και παραδοσιακές ταβέρνες. Εκτός από την εμπορική ανάπτυξη της περιοχής, το Τζερμιάδο κρύβει φυσικές ομορφιές που σε συνδυασμό με το τοπίο του Οροπεδίου προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες. Επίσης, στην περιοχή θα δείτε πολλές χριστιανικές εκκλησίες και μοναστήρια, όπως τον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το κάστρο Κασάρμα και να θαυμάσετε τους αμέτρητους ανεμόμυλους που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλης της περιοχής.