Το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται στην ανατολική μεριά του οροπεδίου Λασιθίου και οφείλει το όνομα του στην εκκλησία του Αγίου που θεωρείται προστάτης του χωριού. Ανήκει στην ομάδα των χωριών τα οποία συνοικίσθηκαν από νωρίς, καθώς υπάρχουν παλιά έγγραφα από την πρώτη απογραφή που έγινε το 1584, και τη δεύτερη που πραγματοποίησε το1630 ο Φραντσέσκο Μπαζιλικάτα.

Ένα από τα πιο σπουδαία ιστορικά γεγονότα συνέβη το 1823, όταν ο Χασάν Πασάς πάτησε το πόδι του στο Λασίθι. Για καιρό προσπαθούσε να εισβάλει στην καρδιά του οροπεδίου, αλλά πάντα αποσυρόταν απογοητευμένος. Όμως, στις 23 Ιανουαρίου του 1823, το τουρκοαιγυπτιακό στράτευμα εισέβαλε στο οροπέδιο από την ανατολική του πλευρά, από το Καθαρό μέσω Αλέξαινας. Η μεγάλη σφαγή που ακολούθησε συρρίκνωσε σημαντικά τον πληθυσμό του οροπεδίου, ενώ όσοι γλίτωσαν από το θάνατο πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα.

Σε κοντινή απόσταση από τον Άγιο Κωνσταντίνο, και ιδιαίτερα στη Σκαλοπούλα και στα Χαράκια, έχουν βρεθεί ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ.. Προς τα νότια του Αγ. Κων/νου, κοντά στη σημερινή εκκλησία της Αγ. Πελαγίας, υπάρχει ομώνυμη τεχνητή λιμνοδεξαμενή, η οποία κατασκευάστηκε το 1990 με σκοπό να εξυπηρετεί στις καλλιέργειες του οροπεδίου, μέσω του αρδευτικού δικτύου.