Το Κάτω Μετόχι είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται στη βορειοδυτική μεριά του οροπεδίου Λασιθίου, δίπλα ακριβώς από την Πλαθιανή Λαγκάδα. Είναι το μόνο χωριό του οροπεδίου το οποίο διατηρεί στο όνομα του τον χαρακτηρισμό Μετόχι, όρος με τον οποίο αποκαλούνταν οι πολύ μικροί οικισμοί κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας.

Στις αρχές του 16ου αιώνα, η μόνη καλλιέργεια που επιτρεπόταν στο Λασίθι ήταν εκείνη των σιτηρών. Οι διάφοροι γεωργοί λοιπόν ανέβαιναν από τα γειτονικά χωριά της πεδιάδας στο οροπέδιο, για να φροντίσουν τις καλλιέργειες τους. Κατά την περίοδο της σποράς, του θερίσματος, του αλωνίσματος κ.λπ., οι άνθρωποι αυτοί διέμεναν με τις οικογένειες τους σε μικρά πρόχειρα σπίτια συγκεντρωμένα σε μικρές ομάδες των 4 - 5 σπιτιών. Οι μικρές αυτές οικιστικές μονάδες ονομάζονταν από τους Ενετούς Μετόχια.

Ο όρος Μετοχι με τα χρόνια σταμάτησε να χρησιμοποιείται με αυτήν την έννοια, καθώς οι μικροί αυτοί οικισμοί άρχισαν σιγά σιγά να συνενώνονται, δημιουργώντας τα γνωστά σε όλους μας χωριά.