Σε απόσταση αναπνοής από τα Βασιλικάτα, βρίσκεται το χωριό Άγιος Γεώργιος με τους δύο οικισμούς του. Το Κάτω Χωριό ή Άγιος Γεώργιος με την ομώνυμη εκκλησία και το Πάνω Χωριό ή Πλαθιανός με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου αποτελούσαν δύο ξεχωριστά χωριά μέχρι και το 1920.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Γεώργιος είναι από τα νεότερα χωριά του Λασιθίου, που χτίστηκε ύστερα από την εύρεση της εικόνας του Αγίου στην τοποθεσία που υπάρχει σήμερα η ομώνυμη εκκλησία. Οι δύο οικισμοί του χωριού δημιουργήθηκαν από τους κρητικούς καλλιεργητές που εγκαταστάθηκαν εκεί για να καλλιεργήσουν την περιοχή, μετά από μερίδια που τους έδωσαν οι Ενετοί.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι η γενέτειρα σπουδαίων ανθρώπων της αντίστασης, των γραμμάτων και των τεχνών, του πολιτισμού και των επιστημών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο χιλίαρχος Χατζής Ιωάννης Κλεισαρχάκης και ο εκατόνταρχος Δημήτρης Πλεύρης (ή Πλευράκης). 

Σήμερα, στο χωριό λειτουργεί νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, δημόσια βιβλιοθήκη και ξενοδοχεία, ενώ ο Εκπολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου (ΕΛΣΟΛ) ίδρυσε και διατηρεί το Μουσείο Αγίου Γεωργίου, που αφηγείται την ιστορία της περιοχής.