Κοντά στα χωριά Μαρμακέτο και Μέσα Λασίθι, σε απόσταση αναπνοής από τους ξενώνες μας, βρίσκεται ο μικρός ναός του Αγίου Νεκταρίου.

Η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου με τις κόκκινες κολώνες αναγέρθηκε περίπου το 1969 με πρωτοβουλία του Ηγούμενου της Ιερά Μονής Κρυσταλλένιας. Αφιερωμένη στο έργο του Αγίου Νεκταρίου, γιορτάζει στις 9 Νοεμβρίου. Ο Άγιος Νεκτάριος θεωρείται ως ένας σύγχρονος άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος πιστεύεται ότι πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου ακολουθεί την αρχιτεκτονική των περισσότερων εκκλησιών της περιοχής. Είναι μονόκλιτος με διπλό καμπαναριό. Εκτός από την αντίθεση του λευκού – κόκκινου στο κέλυφος της εκκλησίας, ενδιαφέρον έχουν τα σχέδια πάνω στις πόρτες και τα παράθυρα.

Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, προτιμήστε την πεζοπορία, καθώς απέχει μόλις 500 μέτρα από τα Vasilikata. Στη διάρκεια της πεζοπορίας σας θα συναντήσετε το ρέμα του Χαυγά, αλλά και την πανέμορφη Μονή Κρυσταλλένιας.