Το οροπέδιο του Λιμνάκαρου είναι ένα μικρό πανέμορφο οροπέδιο το οποίο βρίσκεται έξι περίπου χιλιόμετρα νότια του οροπεδίου Λασιθίου, σε υψόμετρο 1300 μέτρων. Είναι γνωστό κυρίως στους κύκλους των ορειβατών, μιας και από εδώ ξεκινούν διάφορες ορειβατικές διαδρομές για τα Λασιθιώτικα βουνά.

Οι τρεις δημοφιλέστερες από αυτές οδηγούν, αντίστοιχα, στην κορυφή του Αφέντη, στο Σπαθί και στο Λάζαρο. Όσον αφορά τη μορφολογία του εδάφους, το οροπέδιο καλύπτει μια έκταση περίπου 750 στρεμμάτων και παρουσιάζει έντονη κλίση. Το μεγαλύτερο τμήμα του είναι πετρώδες, ενώ το υπόλοιπο σκεπάζεται με γόνιμο χώμα το οποίο χρησιμοποιείται για τις καλλιέργειες των ντόπιων.

Εκτός από το μαγικό ορεινό τοπίο, στο Λιμνάκαρο, υπάρχει το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε, ενώ οι πιο δραστήριοι από εσάς, μπορούν να δοκιμάσουν να ανέβουν μέχρι το καταφύγιο του Συλλόγου Ορειβασίας και Χιονοδρομίας του Οροπεδίου Λασιθίου, το οποίο βρίσκεται στη θέση “Αναστάση Στροβίλι”, σε υψόμετρο 1400 μέτρων. Από εκεί και πέρα μπορείτε να συνεχίσετε τη διαδρομή σας περνώντας ανάμεσα από τις δυο ψηλότερες κορυφές της Δίκτης (σε υψόμετρο 1650 μέτρων), και στη συνέχεια να κατηφορίσετε προς το όμορφο πευκοδάσος του Σελάκανου της επαρχίας Ιεράπετρας.