Ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά σημεία του χωριού Μαγουλά, μία πηγή ζωής για τον ίδιο τον τόπο και για τους ανθρώπους του είναι η Μεγάλη Βρύση, μία από τις δύο βρύσες που υδροδοτούν το χωριό.

Η αρχική βρύση ήταν μία απλή πηγή της οποίας το νερό θεωρούταν ένα από τα καλύτερα της περιοχής. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Οθωμανός διοικητής της περιοχής, ο Χανιαλής Χασάν Αγάς έχτισε τον Πύργο του δίπλα στην πηγή και μάλιστα είχε ζητήσει να του μεταφέρουν το νερό της βρύσης μέχρι το σπίτι του στο Ηράκλειο. Λόγω της θερινής κατοικίας του εκεί, το μέρος λεγόταν του «Χανιαλή η βρύση», η οποία άλλαξε στη συνέχεια στην τωρινή της ονομασία.

Μετά από την επανάσταση των Λασιθιωτών κατά των Οθωμανών, ξεκίνησε το χτίσιμο της βρύσης, το οποίο και ολοκληρώθηκε το 1879. Η αρχιτεκτονική της βρύσης παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, καθώς οι κάτοικοι εκτός από τον εξωτερικό διάκοσμο και γενικά την εμφάνιση της βρύσης, λάξευσαν διόδους στο εσωτερικό του βράχου για να οδηγήσουν το νερό προς τα έξω. Στις αρχές του 20ου αιώνα προστέθηκαν δυο στέρνες με πλύστρες και ένα κανάλι με νερό γύρω τους, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν όλες οι γυναίκες του χωριού για να καθαρίζουν τα ρούχα τους.

Η Μεγάλη Βρύση είναι προσβάσιμη σήμερα είτε ξεκινώντας με τα πόδια από τον Άγιο Σπυρίδωνα είτε με αυτοκίνητο ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο που βρίσκεται απέναντι από τη ταβέρνα του χωριού "Dionyssos".