Το Κρητικό Παραδοσιακό Μουσείο εκτός από το Κρητικό Λαογραφικό Μουσείο, έχει και ένα δεύτερο τμήμα, το Νεοκλασικό Μουσείο.

Το δεύτερο τμήμα του συγκροτήματος φιλοξενείται σε ένα νεοκλασικό κρητικό κτίριο του 20ου αιώνα με πλούσιο διάκοσμο και ενθυμήματα μιας παλιότερης εποχής, όπως ξυλόγλυπτα έπιπλα, κρεμαστές λάμπες, υφαντά, κεντήματα και φωτογραφίες.

Ο επισκέπτης μπαίνοντας στο ισόγειο του κτιρίου συναντά την πλούσια συλλογή του στρατηγού Ιωάννη Αλεξάκη: ενδύματα του στρατηγού, φωτογραφίες, αντικείμενα και ιστορικά μαρτυρούν τους εθνικούς πολέμους. Στον όροφο του μουσείου λειτουργεί η μόνιμη έκθεση πολιτιστικής κληρονομιάς του Οροπεδίου Λασιθίου με φωτογραφικά ντοκουμέντα και αντικείμενα της γύρω περιοχής.

Δίπλα στο νεοκλασικό κτίριο, μπορείτε να επισκεφτείτε μία σχολική αίθουσα που έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά πρότυπα του περασμένου αιώνα. Σε αυτή την αίθουσα, όπως και στον προαύλιο χώρο του κτιρίου υπάρχουν κατασκευές διαφόρων τύπων ανεμόμυλων, αναδεικνύοντας τη λαογραφική κληρονομιά αυτού του τόπου.